Pastila care înlocuiește injecțiile dureroase cu insulină
Dacă ar avea de ales între a lua o pastilă și a face o injecție, cel mai probabil, majoritatea oamenilor ar opta pentru prima variantă.
Milioane de oameni care suferă de diabet zaharat de tip 1 trebuie să îți facă o dată sau de două ori pe zi o injecție dureroasă cu insulină, deoarece corpurile lor nu pot produce singure substanța.
Cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate Harvard John A. Paulson (SEAS) au găsit o soluție pentru această problemă – au dezvoltat o metodă de livrare orală, cu ajutorul căreia diabeticii și-ar putea ține mult mai ușor sub control nivelul de zahăr din sânge.
Injecțiile cu insulină țin în limite normale nivelul de glucoză al diabeticilor. Dar mulți oameni nu optează pentru această metodă de administrare din cauza durerii și a fobiei de ace.
„Consecințele unui control slab al glicemiei pot duce la complicații grave de sănătate”, a declarat Samir Mitragotri Hiller, profesor la SEAS.
Găsirea unei modalități de administrare a insulinei pe cale orală nu a fost un proces simplu. Proteina nu reacționează bine atunci când intră în contact cu mediul acid al stomacului și se absoarbe greu din intestin.
Secretul actualei pastile este că insulina este pusă într-un lichid ionic și, mai apoi, este mutată într-o capsulă cu un strat enteric rezistent la acizi. Formula este biocompatibilă, ușor de fabricat și poate fi păstrată până la două luni la temperatura camerei – mai mult decât majoritatea injectabilelor de pe piață.
Administrarea orală a insulinei ar imita mai bine procesul natural prin care pancreasul unei persoane sănătoase produce și livrează insulina către ficat. De asemenea, ar putea atenua efectele adverse ale administrării injecțiilor, pentru o perioadă lungă de timp.
Cercetătorii urmăresc să efectueze mai multe teste pe animale, dar și studii pe termen lung care privesc toxicitatea medicamentului.